POWER OF FOCUS

Tahukah anda kajian menunjukkan sekiranya seorang pelajar fokus ketika guru sedang mengajar mereka akan kuasai apa yang dipelajari 100%.
.
Mungkin kita biasa dengar perkataan ‘Focus’ ni tapi kita tak faham 3 elemen penting focus yang boleh membantu ketika proses pembelajaran.
.
Elemen pertama : Dengar
Seorang pelajar yang dengar baik-baik ketika guru sedang mengajar maka dia akan menguasai 40% apa yang mereka pelajari. Persoalan saya, cukup tak dengan 40% ni? Tak cukup! Tambah dengan elemen kedua.
.
Elemen kedua : Lihat
Seorang pelajar yang dengar & lihat ketika guru sedang mengajar dia akan menguasai 80% apa yang mereka pelajari. Persoalan saya lagi. Cukup tak dengan 80%? Tak cukup! Kena tambah dengan elemen ketiga.
.
Elemen ketiga : Konsentrasi
Seorang pelajar yang dengar, lihat & konsentrasi ketika guru sedang mengajar dia akan menguasai 100% apa yang mereka pelajari. Persoalannya kenapa kita tak kuasai apa yang kita pelajari???
.
Sebab ketika guru sedang mengajar mungkin kita dengar, dan mungkin kita lihat tetapi dalam masa yang sama kita sembang dengan kawan disebelah! Masa yang sama kita conteng-conteng kertas!, masa yang sama kita lihat diluar jendela kelas (menghayal) & paling teruk sekali kita tidur ketika guru sedang mengajar.
.
Terjawab persoalan anda? Kalau terjawab sahaja tapi anda tidak sertakan dengan tindakan maka anda masih mengulang kesilapan yang sama. Ketika guru anda mengajar mohon ‘FOCUS’!!!
.
Lihat sahaja Adik Jenesa pelajar Kejuruteraan Awam di Politeknik Mukah, dia begitu seronok pabila masalah ‘focus’ belajarnya selesai ketika hadir ‘Seminar SuperbMind’ bersama saya.
.
Pabila ‘focus’, dia juga dapat meningkatkan daya ingatan yang tinggi, sehinggakan dia terkejut kerana dia boleh ingat dengan pantas.
.
Nak saya ajar anak anda kemahiran belajar macam ni? Sila komen ‘NAK’.
.
Like & Share!

#CguJumat

#TipsBelajarDotCom

2 thoughts on “POWER OF FOCUS”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *