BACA QUR’AN DAN FAHAMKAN

Saat kita terima surat daripada orang besar segera kita nak baca dan memahami kandungan surat tersebut. Walaupun surat tersebut dalam bahasa asing seperti bahasa ‘English’, bahasa cina, dan lain-lain.
.
Tapi pernah tak kita tanya diri kita saat kita baca Al-Qur’an, kita cuba memahami apa makna dan maksud daripada setiap ayat yang kita baca?
.
Bukankah Al-Qur’an adalah surat daripada Sang Rabb yakni tuhan yang Maha Besar yang menciptakan seluruh alam?
.
Jika hanya orang besar kita dah bersungguh takkan dengan Yang Maha Besar kita tak bersungguh kan.
.
So saya dah jumpa cara yang mudah dengan membaca Al-Qur’an dan memahami terjemahan serta makna ayat yang kita baca walaupun kita tak install di aplikasi Al-Qur’an kita.
.
Macam mana caranya? Mudah je dengan membuat carian di website www.qurantranslation.co .
.
Dengan memahami makna pasti akan mengetuk pintu hati dan membuka minda kita agar beramal dengan perintah yang Allah sampaikan dalam Al-Qur’an.
.
Lebih-lebih pada bulan Ramadhan yang penuh barakah ini. Jom kita manfaatkan dengan membaca Al-Qur’an serta tadabbur ayat yang kita baca.
.
Agar selepas kita melewati latihan dalam madrasah Ramadhan ini kita akan keluar sebagai graduan yang bertaqwa. InsyaaAllah. Allahumma Aamiiin.
.
Sekian dulu catatan malam 14 ramadhan daripada Cgu.
.
Terima Kasih.

CC : Pautan bacaan yang bagus untuk para pendidik dan pelajar — > https://www.pendidik2u.my/koleksi-blog-pendidikan-terbaik-2-0/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *