Blog

SAYA LEMAH MATEMATIK

Inilah ayat yang selalu saya dengar daripada pelajar. Subjek matematik yang selalu menyumbang kepada peratus gagal dalam peperiksaan. Di mana silapnya?.Silapnya pada diri kita sendiri. Kita yang tak berikan komitmen yang terbaik terhadap subjek ni..Sebelum saya nak teruskan pada bagaimana nak kuasai subjek matematik boleh saya tanya soalan?.Soalannya simple je, berapa soalan/latihan matematik yang anda …

SAYA LEMAH MATEMATIK Read More »

TAK FAHAM PEMIKIRAN LINEAR DAN NON LINEAR, PELAJAR SUKAR INGAT

Selama beberapa tahun, disebabkan kita bercakap dan menulis menggunakan ayat, kita mempunyai anggapan bahawa idea dan juga maklumat perlu disimpan secara linear, ataupun secara satu demi satu. Hakikatnya, pemikiran ini menyekat kita..Sewaktu bercakap, kita hanya mampu mengucapkan satu perkataan dalam satu masa. Justeru itu, perkataan perlu dipersembahkan salam satu baris dan ayat. Perlu ada permulaan, …

TAK FAHAM PEMIKIRAN LINEAR DAN NON LINEAR, PELAJAR SUKAR INGAT Read More »

5 SEBAB MALAS BELAJAR

Belajar adalah kewajipan seorang pelajar, hidup tanpa belajar bagaikan raga tanpa jiwa. Tetapi, masalah malas belajar selalu menghantui ramai pelajar. Berikut adalah antara alasan mengapa kita sering malas belajar..1. Susah Memahami Soalan/Isi PelajaranPermasalahan ini sering dijadikan alasan untuk malas belajar. Untuk mengatasi permasalahan tersebut, kita boleh belajar secara berkumpulan bersama rakan-rakan..2. Persekitaran Tempat BelajarSeandai persekitaran …

5 SEBAB MALAS BELAJAR Read More »

ANAK-ANAK KITA BUKAN BODOH!!!!

Seringkali kita melihat pabila anak2 kita memperoleh keputusan yang kurang cemerlang maka kita akan melontarkan kata-kata negatif seperti mereka bodoh. Sedang kita lupa bahawa Tuhan tidak mungkin melahirkan insan dalam keadaan bodoh, namun sebenarnya kalau akademik anak-anak kita kurang cemerlang itu disebabkan teknik belajar mereka kurang tepat. Kerana ramai dikalangan anak2 kita hanya menggunakan satu …

ANAK-ANAK KITA BUKAN BODOH!!!! Read More »

10 TIPS CEMERLANG DI IPT

1) Tetapkan Matlamat Sebenar.Korang masuk IPT ni nak apa sebenarnya? Kalau nak berjaya, maka rancanglah perjalanan anda tu sesuai dengan matlamat tu. Kalau anda tak buat matlamat yang jelas umpama anda memanah tanpa sasaran. . 2) Bersahabat Dengan Pensyarah.Menjadikan pensyarah sebagai pensyarah bukanlah menjadikan diri sebagai kaki bodek. Tapi jadilah orang yang selalu bertanya pada …

10 TIPS CEMERLANG DI IPT Read More »

KENAPA MEMBACA ITU PENTING BAGI PELAJAR?

Tahukah anda bahawa maklumat yang terkandung dalam buku teks adalah 20% ‘Keywords’ dan 80% Bukan ‘Keywords’. . Apabila anda mampu menguasai 20% ‘Keywords’ maka anda sebenarnya akan mencapai (A). . Justeru itu, untuk menguasai 20% tersebut tidak ada cara lain melainkan membaca keseluruhan buku teks. . Selamat Membaca Semua. Like & share. Semoga bermanfaat..#CguJumat#TipsBelajarDotCom

APA YANG IBU BAPA PERLU BUAT SAAT ANAK TENGAH EXAM?

Saya kongsikan tips penting untuk ibu bapa lakukan saat anak menduduki peperiksaan..Tip 1:Saat anak tengah belajar di rumah ibu bapa jangan buka Tv. Sebab ia akan mengganggu konsentrasi anak..Tip 2:Saat ana sedang belajar datang menjengah anak sekejap dan berikan kata-kata semangat sebagai sokogan moral untuk anak. Paling tidak ibu bawakan secawan teh untuk anak minum …

APA YANG IBU BAPA PERLU BUAT SAAT ANAK TENGAH EXAM? Read More »